Sovelluskehitys, ohjelmistokehitys, mobiilikehitys — rakkaalla lapsella on monta nimeä. Onko kyseessä todellisuudessa yksi ja sama asia? Mitä kaikkea olisi hyvä tietää ymmärtääkseen, mistä sovelluskehitys kokonaisuudessaan muodostuu?
Mitä on sovelluskehitys?
Sovelluskehitys viittaa prosessiin, jossa luodaan ohjelmistosovelluksia, jotka voivat toimia erilaisissa laitteissa, kuten pöytätietokoneissa, mobiililaitteissa tai muissa erikoistuneissa laitteissa. Sovelluskehityksen tavoitteena on usein luoda sovellus, joka ratkaisee tietyn ongelman tai täyttää tietyn tarpeen. Sovellus voi olla esimerkiksi mobiilipeli, verkkosivusto, yrityksen sisäinen työkalu tai mikä tahansa muu ohjelmisto, joka on suunniteltu loppukäyttäjille.
Ohjelmistokehitys on laajempi termi, joka kattaa kaikki prosessit, menetelmät, tutkimukset ja standardit liittyen ohjelmistojen suunnitteluun ja luomiseen. Se voi sisältää sovelluskehityksen lisäksi esimerkiksi järjestelmäohjelmiston, ohjelmistotyökalujen ja muiden ohjelmistokomponenttien kehittämisen, jotka eivät välttämättä ole suoraan loppukäyttäjän käytettävissä.
Ero näiden kahden välillä voidaan nähdä seuraavasti:
Sovelluskehitys keskittyy konkreettisiin sovelluksiin, joita loppukäyttäjät käyttävät, kuten mobiilisovellukset, web-sovellukset tai työpöytäsovellukset.
Ohjelmistokehitys on yleisempi termi, joka kattaa kaiken ohjelmistojen kehittämiseen liittyvän, mukaan lukien ne osat, jotka eivät ole suoraan näkyvissä tai käytettävissä loppukäyttäjille.
Lyhyesti sanottuna: Kaikki sovelluskehitys on ohjelmistokehitystä, mutta kaikki ohjelmistokehitys ei ole sovelluskehitystä.
Sovelluskehityksen eri tyylit
Sovelluksia on monenlaisia ja niin on myös niiden toteutustapoja. Alla on esiteltynä sovelluskehityksen toteutustapoja ja hieman niiden eroja.
-
Mobiilisovelluskehitys tarkoittaa uusien sovellusten luomista puhelimille ja tableteille. Mobiilisovellus voidaan tuottaa suoraan tietylle käyttöjärjestelmälle, kuten yleisesti Android tai iOS (iPhone). Tietylle käyttöjärjestelmälle suunnatusta sovelluksesta käytetään yleisnimitystä natiivisovellus. Termi on hyvä ymmärtää, koska vaihtoehtoisesti sovellus voidaan toteuttaa myös verkkosovelluksena (Web-sovellus), jolloin sovellus on käytettävissä useammilla laitteilla.
-
Web-sovelluskehitys tarkoittaa internet-selaimissa, kuten Chromessa, Firefoxissa tai Safarissa, toimivia sovelluksia. Toisin kuin natiivisovellukset, web-sovelluksia ei tarvitse asentaa käytettävälle laitteelle, vaan ne toimivat suoraan selaimen kautta.
Selaimen kautta toimiminen mahdollistaa sovelluksen käytön eri käyttöjärjestelmillä sen sijaan, että jokaiselle käyttöjärjestelmälle tarvittaisiin oma sovelluksensa.
Jos haluat kuulla tietää lisää natiivisovellusten ja verkkosovellusten eroista, vahvuuksista ja heikkouksista, käy lukemassa artikkeli: Natiivisovellus vai verkkosovellus -vertailu
-
Työpöytäsovellusten kehitys tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sovellusten luomista tietokoneille. Nämä sovellukset asennetaan suoraan tietokoneelle (eli kyseessä on natiivisovellus) ja ne on usein suunniteltu toimimaan ilman jatkuvaa internet-yhteyttä.
Koska kyseessä on tietokoneelle asennettava sovellus, tulee sovellus kehittää juuri tietylle käyttöjärjestelmälle, kuten Windows, macOS tai Linux.
Esimerkkejä työpöytäsovelluksista ovat tekstinkäsittelyohjelmat, kuvankäsittelyohjelmat ja pelit.
Tutustu lisää sovelluskehitykseen
Olet sitten miettimässä sovelluksen hankintaa tai haluat syventää ymmärrystäsi sovelluskehityksestä ja siihen liittyvästä termistöstä, löydät varmasti hyödyllistä tietoa alla olevista materiaaleista: