Keskuskauppakamarin Ilmoituskanava.fi rakentui avoimella lähdekoodilla ja välittömällä fiiliksellä
Keskuskauppakamari on kauppakamarien yhteiselin, jonka toimintaa säätelee kauppakamarilaki. Niinpä Keskuskauppakamarin toiminnan tarkoituksena on hoitaa kauppakamarilakiin merkityt tehtävät. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa elinkeinoelämän toimintaedellytysten, yrittäjyyden, terveen kilpailun ja markkinatalouden edistämistä sekä lainsäädännön ja viranomaispäätösten valmistelua. Kauppakamarilla on tärkeä rooli kotimaisten yritysten kansainvälistymisen tukemisessa sekä yritysten tukemisessa tiedotus-, julkaisu-, neuvonta- sekä koulutustoiminnan muodossa.
“Haltun toiminnasta puuttuu hyvässä mielessä sellainen hierarkia. Tekijät ja tilaajan yhteyshenkilöt ovat suoraan yhteydessä ja ollaan ihan kuin samaa tiimiä. Voidaan vapaamuotoisesti keskustella asioista slackissa ja luoda ratkaisuja. Fiilis on välitön, mutta tekemisessä on mukana kokoajan tavoittellisuus”.
- Max Moiseev, Tietohallintojohtaja, Keskuskauppakamari
Maailman vastuullisimmat yritykset
Kauppakamarin visiona on omalta osaltaan varmistaa, että suomalaiset yritykset ovat vastuullisuuden suunnannäyttäjiä globaalilla tasolla. Vastuullisuuteen liittyvien ratkaisujen ja palveluiden tarjonta on laajaa. Tarjolla on niin tapahtumia, koulutuksia, valmennuksia kuin ohjelmistoratkaisujakin. Yksi konkreettinen osa tarjontaa on Haltun ja Keskuskauppakamarin yhteistyössä toteuttama Ilmoituskanava-palvelu.
Tutustu Ilmoituskanava-palveluun osoitteessa ilmoituskanava.fi
Whistleblowing-direktiivistä vauhtia tuotekehitykseen
Keskuskauppakamari tunnisti tarpeen Ilmoituskanavapalvelulle kun EU:n ilmoittajansuojadirektiivi, ns. whistleblowing-direktiivi, tuli voimaan EU:ssa, ja sen pohjalta Suomeen ryhdyttiin laatimaan uutta ilmoittajansuojelulakia. Laki astui voimaan 1.1.2023, ja se velvoittaa vähintään 50 henkilöä työllistäviä organisaatioita tarjoamaan väylän väärinkäytösepäilyjen ilmoittamiseen. Keskuskauppakamarin ratkaisu oli valmis jo vuonna 2020, joten yrityksillä on ollut hyvää aikaa valmistautua.
“Yhteistyö on ollut mutkatonta ja sujuvaa. Olen ollut erityisen yllättynyt siitä, että usein pysytään hyvin aikataulussa”.
- Mari Hakkarainen, palvelujohtaja, Keskuskauppakamari
Avoimesta lähdekoodista tietoturvallinen ja kustannustehokas ratkaisu
Haltu ja Keskuskauppakamari lähtivät etsimään sopivaa avoimen lähdekoodin ratkaisua yhdessä vuonna 2020. Kartoitustyön jälkeen Ilmoituskanava-palvelun kehitystyön pohjaksi valikoitui avoimella lähdekoodilla toteutettu GlobaLeaks-ohjelmisto.
GlobaLeaks-ohjelmiston taustalla on laaja kehittäjäyhteisö, joten se nähtiin jatkuvasti kehittyvänä, mutta myös tietoturvallisena vaihtoehtona. Järjestelmä on kirjoitettu Python-ohjelmointikielellä, joka on yksi Haltun ohjelmistokehityksen pääteknologioista.
Sopiva ratkaisu kaikenkokoisille yrityksille
Nykyisin Ilmoituskanava-palvelulla on käyttäjinään noin 150 asiakasyritystä Suomessa ja se on vakiinnuttanut oman paikkansa tietoturvallisena ja kustannustehokkaana ratkaisuna, joka soveltuu kaikenkokoisille yrityksille.
Haltu tuottaa Keskuskauppakamarille Ilmoituskanava-palvelun ohjelmistokehitykseen sekä ylläpitoon- ja tukeen liittyvät palvelut. Ilmoittajansuojelulain erityispiirteiden vuoksi palvelun tietoturvasta halutaan pitää erityistä huolta ja tästä syystä palveluun suoritetaan säännöllisiä tietoturva-auditointeja kolmansien osapuolien toimesta.
Lisätietoja Ilmoituskanava-palvelusta löydät osoitteesta ilmoituskanava.fi.