DevOps on ohjelmistokehittämisen lähestymistapa, joka yhdistää aiempaa tehokkaammin kehitystiimin (Development) ja tuotannosta (Operations) vastaavan tiimin yhteistyön. Sen tavoitteena on parantaa ohjelmiston laatua ja samalla lyhentää ohjelmistoversioiden julkaisuväliä.
DevOps koostuu erilaisista käytännöistä ja työkaluista, jotka mahdollistavat ketterämmän ohjelmistokehityksen. Tiimien välinen kommunikointi, yhteistyö sekä erilaisten prosessien automatisointi ovat keskeisessä roolissa DevOps-mallissa.
Tämä artikkeli tarjoaa kattavan katsauksen DevOps-mallin periaatteisiin, sen merkitykseen ja miten se voi hyödyttää organisaatioita. Voit hypätä sisällysluettelosta myös suoraan eniten kiinnostavaan aiheeseen.
Kuinka DevOps toimii?
Ennen DevOps-mallia kehityksen ja tuotannon puolet ovat olleet toimintamalleiltaan omia suhteellisen erillisiä kokonaisuuksiaan tai “siilojaan”, joissa molemmilla tiimeillä on ollut omat tavoitteensa ja työvaiheensa. Tämä on usein aiheuttanut ristiriitoja toiminnan aikana, joka on näkynyt mm. prosessien hitautena.
DevOps rikkookin näitä aiempia käsityksiä ohjelmistokehityksen toimintamalleista yhdistämällä kehityksen ja tuotannon sulavasti yhteen. DevOpsia voidaan jopa kutsua kulttuurimuutokseksi, jossa aiemmin erillään toimineet tiimit tuodaan selkeästi lähemmäksi toisiaan ohjelmistokehittämisen laadun ja nopeuden parantamiseksi.
DevOps-tiimi koostuu nimensä mukaisesti ohjelmistokehittäjistä sekä asiantuntijoista, jotka vastaavat ohjelmiston viemisestä tuotantoon tai yleiskielellisesti julkaistuun versioon. Nämä asiantuntijat toimivat yhdessä koko ohjelmiston elinkaaren ajan. Näitä kehittäjiä ja asiantuntijoita kutsutaan usein DevOps-kehittäjiksi tai DevOps-insinööreiksi.
DevOps-malliin kuuluu olennaisena osana jatkuvan integraation ja jatkuvan toimituksen prosessit, jotka korostavat automaation, yhteistyön ja nopean palautteen tärkeyttä. DevOps-tiimit käyttävät myös erilaisia työkaluja automatisointiin ja prosessien nopeuttamiseksi, jotka myös auttavat tekemään kehitystyöstä luotettavamman. Esimerkiksi automatisoimalla ohjelmistotestaus varmistetaan, että ohjelmisto toimii jokaisessa kehitysvaiheessa oikein.
Jatkuva integraatio
Jatkuva integraatio tarkoittaa sitä, että kehittäjien tekemät muutokset integroidaan automaattisesti uuden julkaistavan version testausympäristöön, jossa muutokset ajetaan automatisoidun testauksen läpi. Sillä varmistetaan, että uudet muutokset eivät riko ohjelmiston toimivuutta ja että ohjelmisto läpäisee kaikki vaadittavat standardit ennen uusien toimintojen tai päivitysten julkaisua. Tässä vaiheessa tärkeimmät tavoitteet on löytää ja korjata vikoja nopeammin ja parantaa ohjelmiston laatua.
Jatkuva toimitus
Jatkuva toimitus puolestaan kokoaa ja toimittaa hyväksytysti testatun ohjelmistoversion tuotantoympäristöön valmiiksi julkaisua varten, ilman manuaalisia toimenpiteitä. Kun jatkuva toimitus on toteutettu oikein, on kehittäjillä aina julkaisuvalmis versio, joka on ajettu automaattisesti erilaisten testivaiheiden läpi.
Yleensä nämä kaksi DevOpsin periaatetta muodostavat yhden kokonaisuuden, jota kutsutaan nimellä CI/CD. Sen avulla saadaan vähennettyä manuaalisen työn tarvetta, tuotettua laadukkaampi ohjelmisto, sekä nopeutettua ohjelmiston kehityssykliä.
Keskeiset DevOps periaatteet
DevOps-menetelmä koostuu neljästä keskeisestä periaatteesta, jotka ohjaavat ohjelmistokehityksen tehokkuutta. Nämä periaatteet keskittyvät modernin ohjelmistokehityksen parhaisiin puoliin:
Ohjelmistokehityssyklin automatisointi: Tämä sisältää testauksen, rakentamisen, julkaisujen, kehitysympäristöjen määrittämisen ja muiden manuaalisten tehtävien automatisoinnin, jotka voivat hidastaa tai aiheuttaa inhimillisiä virheitä ohjelmiston toimitusprosessissa.
Yhteistyö ja kommunikointi: Hyvät DevOps tiimit toimivat saumattomasti yhteistyössä ja kommunikoivat tehokkaasti.
Jatkuva kehittäminen ja ajankäytön optimointi: DevOps-tiimit etsivät säännöllisesti alueita, joita voidaan kehittää, oli kyse sitten toistuvien tehtävien automatisoinnista tai suorituskyvyn analysoinnista.
Keskittyminen käyttäjien tarpeisiin: Hyödyntämällä automaatioita, hyviä yhteistyötapoja ja jatkuvan kehittämisen toimintatapoja, DevOps-tiimit voivat keskittyä paremmin siihen, mitä käyttäjät todella haluavat ja miten mahdollistaa se heille.
Nämä periaatteet auttavat organisaatioita tekemään tehokasta ohjelmistokehitystä, ja luomaan parempia tuotteita, jotka vastaavat entistä tarkemmin käyttäjien tarpeisiin.
Mikä on DevOps-insinööri?
DevOps-insinööri on vastuussa koko ohjelmistokehityksen elinkaaresta, johon luetaan mukaan myös asiakkaan kanssa kommunikointi. DevOps-menetelmiä ja periaatteita noudattamalla insinöörit tuovat kehitysprosessit tehokkaasti mukaan työvaiheisiin ja asentavat automaation aina kun mahdollista. Myös koodin testaaminen ja analysoiminen kuuluvat heidän työnkuvaan.
DevOps-insinöörien työnkuva voi olla laajakin ja se voi sisältä mm. erilaisten työkalujen ja alustojen rakentamista, päivittämistä ja käyttöönottoa. He myös hallinnoivat ohjelmistoversioiden julkaisuja, sekä he tunnistavat ja auttavat ohjelmiston käyttäjiä teknisten ongelmien ratkaisemisessa.
DevOps-insinööreiltä vaaditaan useiden ohjelmointikielien osaamista ja hyviä viestintätaitoja, jotta he voivat työskennellä sujuvasti yhteistyössä niin muiden kehittäjien, kuin myös liiketoiminnasta vastaavien sidosryhmien kanssa.
DevOpsin hyödyt
DevOps-mallissa ohjelmistosta pystytään tuottamaan paitsi jatkuvasti myös nopeasti paranneltuja versioita. Sen on todettu lisäävän myös kehitystiimin tehokkuutta ja tyytyväisyyttä, sillä DevOpsissa korostetaan avoimuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötä. Nämä auttavat luomaan motivoivan työympäristön, joka heijastuu positiivisesti myös tiimiläisten tyytyväisyyteen.
Nopeus: Automatisointi nopeuttaa työvaiheiden etenemistä. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmistosta pystytään julkaisemaan uusia versioita useammin, säilyttäen kuitenkin ohjelmiston laadun ja vakauden.
Yhteistyön kehittyminen: Kun kehitys- ja tuotantotiimi on sulautettu yhdeksi kokonaisuudeksi, he jakavat vastuut samaan aikaan ja pystyvät suunnittelemaan tehokkaammin eri työvaiheiden kulun. Tiimien toimiessa yhdessä, jää prosessista kokonaan pois työn vastuun vaihtaminen toiselle tiimille sekä uuden koodin kirjoittaminen siihen ympäristöön, jossa ohjelmistoa seuraavaksi työstetään eli kehitys- tai tuotantopuolella. Tämä tekee tiimeistä tehokkaampia ja säästää aikaa.
Nopeampi julkaisutahti: Uudet kehitetyt ominaisuudet tai virheiden korjaukset voidaan viedä heti kehityksen yhteydessä osaksi toimivaa ohjelmistoa. Näin ohjelmistosta voidaan julkaista tiheämmin uusia ja paranneltuja versioita. Tämä tuo kilpailuetua yritykselle, kun ohjelmistoon pystytään tuottamaan nopeammin parannuksia.
Laatu ja luotettavuus: Erilaiset DevOpsin käytännöt, kuten jatkuva integrointi ja jatkuva toimitus, auttavat varmistamaan tehtyjen muutosten toimivuuden ja turvallisuuden parantaen ohjelmiston laatua. Laadun varmistamiseksi tiimit seuraavat ohjelmiston toimintaa julkaisujen jälkeen, jotta pysyvät ajan tasalla sen suoriutumisesta.
Tietoturva: Joissain DevOps-malleissa myös tietoturvatiimi tuodaan prosessiin vahvasti mukaan. Tietoturva tuodaan mukaan jatkuvan integraation ja jatkuvan toimituksen vaiheisiin, jolloin tietoturvatarkastukset ja -testaukset hoidetaan automatisoidusti osana prosessia. Kun tietoturva on otettu mukaan, voidaan tällöin toimintamallista käyttää myös nimitystä DevSecOps.
Kuinka ottaa DevOps käyttöön?
DevOpsiin siirtyminen tarkoittaa sitä, että yrityksen täytyy sisäistää DevOpsin olevan täysin oma kulttuurinsa. Se ei ole vain yksittäinen vaihe, jonka hallinnoimisesta yksittäinen työntekijä vastaa vaan kyseessä on koko yritykseen liittyvä muutos, jossa jokainen DevOps tiimin työntekijä omaksuu DevOps-mallin ajattelutavan.
Ohjelmistokehityksessä hyödynnetään tunnetusti ketteriä menetelmiä, koska ne tuovat tiimeille joustavuutta ja tarjoaa parempaa mukautuvuutta muutoksiin. Yritysten, jotka haluavat siirtyä kohti DevOps-mallia, tulee ymmärtää kulttuurilliset erot perinteisessä ohjelmistokehityksessä, sekä uuden kulttuurin omaavassa mallissa.
Käyttöönotto edellyttää yritykseltä sitoutumista tarkastelemaan nykyisiä prosessejaan ja tiimejään, sekä sitoutumista niiden mahdolliseen muokkaamiseen tai jopa hajottamiseen. Se tarkoittaa uuden sisäisen infrastruktuurin rakentamista, jonka päälle tiimit voivat omatoimisesti lähteä rakentamaan ja kehittämään tuotteita, ilman että tarvitsee tukeutua ulkopuolisiin tiimeihin.
DevOpsin käyttöönotto kannattaa aloittaa pienin askelin. On järkevämpää aloittaa uusien työtapojen kokeilu pienemmässä mittakaavassa esimerkiksi yksittäisen palvelun tai pienemmän sovelluksen kohdalla, kuin koittaa muuttaa koko organisaatio kerralla uuteen kulttuuriin.
DevOpsiin liittyy olennaisesti myös jatkuva kehittyminen. Yritykset, jotka hyödyntävät DevOpsia mallikkaasti, ovat paikkoja joissa testataan rohkeasti uusia asioita, otetaan jopa riskejä ja ajatellaan laatikon ulkopuolelta. Virheiden tapahtuminen hyväksytään ja sitä pidetään luonnollisena osana oppimista ja kehittymistä.
Mitä haasteita DevOpsin käyttöönotossa voi olla?
DevOpsin myötä tulevien uusien tiimirakenteiden omaksuminen saattaa aiheuttaa hankaluuksia, ja jopa vastustelua, sillä tiimit ovat mahdollisesti tottuneet työskentelemään omien tehtävien ja tavoitteiden parissa. Välillä myös virheellisesti uskotaan pelkästään uusien työkalujen käyttöönoton riittävän DevOps-mallin omaamiseksi.
DevOpsiin liittyy kyllä vahvasti uudet työkalut, mutta siihen liittyy myös ihmiset ja yhteistyö. Kaikkien DevOps tiimissä työskentelevien tulee ymmärtää, miten tämä prosessi tuo arvoa ohjelmiston jokaiseen kehitysvaiheeseen, aina ideoinnista tuotantoon ja loppukäyttäjän kokemukseen. Aiemmin erillään toimineiden tiimien toimintatavat pitää muuttaa uuteen muotoon niin, että tiimit työskentelevät yhdessä koko ohjelmiston elinkaaren ajan.
Siirtymävaihe perinteisestä ohjelmistokehityksen rakenteesta nopeatempoisempaan kehittämiseen tuo erilaisia etuja, mutta voi myös aiheuttaa haasteita. Alkuun työmäärä kasvaa, ennen kuin esim. automaatiot on saatu rakennettua. On tärkeää, että alkuun luodaan vahva perusta erilaisille DevOpsin käytännöille, kuten automaatioille, konfiguriaatoiden hallinnalle ja jatkuvan toimituksen prosessille, jotta työmäärään saadaan helpotusta.
Yhteenveto
DevOps ei ole pelkästään trendikäs termi, vaan se on välttämätön kilpailuetu organisaatioille, jotka haluavat tuottaa laadukkaita ohjelmistoja ketterästi. DevOps-malli ei ole vain yhden henkilön vastuulla vaan koko tiimin täytyy sisäistää sen tuoma kulttuurimuutos.
DevOps-periaatteet huolellisesti omaksuvat yritykset voivat odottaa ohjelmistoiltaan parempaa laatua, nopeampaa ohjelmistoversioiden julkaisutahtia, sekä tyytyväisempiä loppukäyttäjiä.