Tämä kirjoitus on enemmän ja vähemmän mainostamista meidän omasta mielestämme loistavasta toimintatavasta, mutta tarkoitus on myös herätellä miettimään tapoja, joilla osaamista tulisi ostaa.
Mitä on Suomen Haltuin tunti?
Usein tuttavani kysyvät minulta, että mitä se Haltu oikein tekee? Päätin kirjoittaa aiheesta blogipostauksen, jossa kerron meidän päätuotteestamme nimeltään Haltuin tunti.
Mitä on Haltuin tunti?
Haltuin tunti on asiakasta varten tuotettavaa palvelua. Palvelu on olemassa, jotta kännykkäsovellukset, verkkopalvelut ja esimerkiksi chattibotit olisivat aidosti käyttäjälähtöisiä. Toisinsanoen sellaisia, että niitä on helppoa ja kivaa käyttää. Palvelu voi sisältää mitä tahansa sovellus- ja ohjelmistokehitykseen tarvittavaa osaamista. Tarjoamamme sovellus- ja ohjelmistokehitys on projektityötä, johon valitaan aina tilanteeseen sopivaa erityisosaamista. Näitä osaamisalueita ovat esimerkiksi:
Palvelumuotoilu
Ohjelmistotuotanto
Projektinhallinta
Miksi palvelu on luotu?
Haltuin tunti on kehittynyt tämän hetkiseen muotoonsa, jotta palvelumme vastaisi vaativienkin asiakkaiden odotuksia. Haltuin tunti ja tapa miten palvelu asiakkaalle tuotetaan, on osa Haltun identiteettiä ja se kuvastaa yrityksemme arvomaailmaa.
Minkä ongelman palvelu ratkaisee?
Start-up yritykset usein kärsivät osaamis- ja kassavajeesta. Yrityksen perustajilla saattaa olla visio, missio ja tarvittava motivaatio yrityksen perustamiseen mutta heillä harvoin on osaamista myytävän palvelun kehittämiseen.Vaikka osaamista olisikin, yritys joutuu yrityksen sen hetkisessä kehitysvaiheessa kohdistamaan suuren osan resursseistaan esimerkiksi myynti-, markkinointi- ja johtamistehtäviin.
Näissä tapauksissa Start-up yritys tarvitsee toimintansa käynnistämiseksi ohjelmistotuotannon eri osaamisalueita alihankintana. Ohjelmistotuotannon erityisosaamisen ollessa hajautettuna useille osaajille, voimme tarjota kustannustehokkaasti ja joustavasti asiakkaan tarpeisiin vastaavaa palvelua tuntityönä. Tätä on Haltuin tunti.Vakavaraisilla ja markkinaosuutensa vakiinnuttaneilla yrityksillä ei usein ole ollenkaan ohjelmistotuotantoon liittyvää osaamista. Osaamisvaje vaikuttaa yrityksen kykyyn synnyttää sellaisia uusia palveluita, jotka vastaisivat markkinan muuttuneita todellisia tarpeita.
Markkinan muuttuviin tarpeisiin, eli ympäristön odotusarvojen muutoksiin yritys voi reagoida kolmella tavalla. Yritys ei uusiudu. Yritys jää odottamaan, että kilpailun kiristyessä tarjotun hyödykkeen arvo laskee ja lopulta yrityksen tulos heikkenee. Yritys uusiutuu. Yritys vastaa kilpailuun investoimalla uuteen osaamiseen, joka synnyttää kilpailuetuja. Yritykseen palkataan uutta osaamista talon sisään ja sekoitetaan uusi osaaminen ja ansaittu toimiala- ja asiakasymmärrys keskenään. Tuotetaan itse uusia palveluita vastaamaan markkinoiden muuttuneita tarpeita. Toimiva mutta kallis vaihtoehto. Yritys mukautuu. Yritys vastaa kiristyneeseen kilpailuun ja muuttuneeseen markkinatilanteeseen ostamalla palvelua, jonka tarkoituksena on tuottaa kilpailuetua ja aineetonta pääomaa. Matalan kynnyksen ratkaisu, jonka avulla tunnistetaan tehokkaasti toimialan muuttuneet tarpeet ja reagoidaan niihin tarjoamalla uusia palveluita.
Muutokseen mukautuvalle yrityksille Haltuin tunti tarjoaa mahdollisuuden etsiä uusia kasvun mahdollisuuksia heti ja kohtuullisen pienellä riskillä.
Tämän kirjoitti Mikki Ylevä.
Haltusummer: Kesäyrittäjäksi?
Yrittäjäksi?
Oletko jäämässä koulusta kesälomalle ja mielessä yrittäminen? Monena kesänä uutisiin ja paikallisiin facebook-ryhmiin on noussut aktiivisia nuoria, jotka ovat keksineet itselleen hyvän kesätienestin. Tämä on mielestäni yrittäjyyttä parhaimmillaan ja mahtavaa nähdä, että nuoret saavat kotoaan kannustusta.Meille syntyi idea siitä, että haluamme kannustaa tämän tyyppiseen tekemiseen ja tarjoammekin nyt yhdelle tulevalle yrittäjälle - tai kaveriporukalle - nettisivut, tilausjärjestelmän ja esim. instagram-fiidin näyttämisen sivuilla, jotta oman osaamisen esittely ja tilauksen vastaanottaminen olisi mahdollisimman helppoa.Kaikkea me emme kuitenkaan lupaa tehdä, hyvästä työn jäljestä ja mahdollisesta onlinemarkkinoinnista sinun pitää huolehtia itse (tai kaverin kanssa).Jos siis koet, että olet valmis painamaan kesällä hommia ja kokeilemaan yrittäjyyttä, niin laitathan meille hakemusta. Suosittelemme hakemuksen muodoksi videota, jossa esittelet itsesi ja sen mitä ajattelit alkaa tekemään.
Wordpress-/Digiosaajaksi?
Taipuuko tekniikka tahtoosi? Oletko hyvä esim. videoiden, animaatioiden ja hyvä tuottamaan sisältöä? Olisitko kiinnostunut kehittämään verkkosivuja ja niihin liittyvää markkinointia sekä esim. yhdistämään kuvia vaikkapa Twitteristä ja Instagramista sivuston alle?Haluaisitko ympärillesi osaavia IT-alan ammattilaisia, jolta kysyä apua?Tehtäviisi kuuluu ensisijaisesti auttaa valitsemaamme nuorta yrittäjää omien nettisivujensa kanssa. Lisäksi toimenkuvaan voidaan oman osaamisen pohjalta lisätä erilaisia mielenkiintoisia tehtäviä.Tarjoamme sinulle, joka olet kiinnostunut alasta tai mahdollisesti aloittanut alaan liittyviä opintoja paikan kehittyä. Hae rohkeasti mukaan omalla esittelyvideolla.
Kriteerit
Ei koulutusvaatimuksia. Voit hyvin olla esim päättämässä peruskoulua tai lukiossa / ammattikoulussa.Yrittäjäksi aikovan sijainnilla ei ole väliä. Henkilö voi itse päättää yrityksen perustamisesta tai esim. OP-Kevytyrittäjä -palvelun käyttämisestä. Haltu ei vastaa Yrittäjän tuottamista palveluista eikä sopimuksista.IT-/digiosaajaksi valitun tulee pystyä työskentelemään Haltun tiloissa Tampereen keskustassa erityisesti alkuvaiheessa, jotta työjaksosta olisi mahdollisimman paljon hyötyä. Satunnaiset etäpäivät mahdollisia ja niistä sovitaan erikseen.Hakemukset (linkit hakuvideoihin) pyydetään toimitettavan sähköpostilla osoitteeseen haltusummer@haltu.fi
Oletko kypsä suunnittelemaan eläville käyttäjille?
Mistä tiedät kehittyväsi? Mistä tiedät, että kuntosalilla vietetty aika ei ole mennyt hukkaan? Mistä tiedät sovelluksen kehittyvän? Mistä tiedät, että sovellus vie vähemmän taustajärjestelmän resursseja? Mistä tiedät, että toteutetun käyttöliittymäsuunnittelun jälkeinen työ on parempi kuin vanha?
Kuntosalilla vietetyn ajan hyötyjen todentaminen on helppoa. Jos jaksat joka viikko tehdä hieman pidemmän sarjan liikkeitä x, y ja z, tiedät että kehitystä tapahtuu. Sitä kuinka paljon sovellus vie taustajärjestelmän resursseja voi seurata useallakin eri työkalulla. Käyttöliittymän kehittymistä voi tarkastella tekemällä käytettävyystestin sekä vanhalle että uudelle käyttöliittymän versiolle ja vertailemalla tuloksia keskenään.
Sovelluksen käyttäjäkokemuksen kehittymistä voidaan seurata samoilla keinoilla kuin sovelluksen käytettävyyden kehittymistä. Käyttäjäkokemus täytyy kuitenkin suunnitella ja yrityksellä täytyy olla valmiudet käyttäjäkokemuksen suunnitteluun tai toisella nimellä UX-suunnitteluun. Kuinka yrityksen kehittymistä käyttäjäkokemuksen suunnittelun valmiudessa voidaan sitten seurata?
Yksi keino valmiuden seurantaan on Jakob Nielsenin määrittelemä UX-kypsyys, joka kuvaa sitä, kuinka paljon yrityksen prosessit ottavat käyttäjät huomioon kun tuotteita suunnitellaan ja kehitetään. Nielsenin mukaan yrityksen UX-kypsyys jakautuu kahdeksaan vaiheeseen alkaen vaiheesta “paras käyttäjä on kuollut käyttäjä” ja päättyen vaiheeseen, jossa koko organisaatio toimii käyttäjälähtöisesti.
Missä UX-kypsyyden vaiheessa Haltu sitten yrityksenä on? Kuten kaikki muukin käyttäjäkokemukseen liittyen: se riippuu.On projekteja, joissa kehittäjä tekee käyttäjäkokemuksen suunnittelun kehityksen ohessa. Tällöin kyseessä on UX-kypsyyden toinen vaihe, kehittäjäkeskeinen käyttäjäkokemuksen suunnittelu. Kehittäjä on kuitenkin kehittämänsä järjestelmän asiantuntija ja osaa käyttää järjestelmää liian hyvin, eikä siksi vastaa taidoiltaan tavallista käyttäjää.Toisaalta on myös projekteja, joiden perusteella voidaan katsoa UX-kypsyyden olevan Haltulla neljännessä vaiheessa. Neljännessä vaiheessa projektin budjetista osa on allokoitu UX-suunnitteluun. Kokonaisuudessaan suunnitteluun käytettävissä oleva budjetti on yleensä 10–15 % projektin kokonaisbudjetista ja se sisältää sekä UX-, UI- että graafisen suunnittelun. Koska projektin tuntihinta on kiinteä, UX-suunnitteluun käytettävissä oleva aika on riippuvainen projektin kokonaisbudjetista.
Toisen ja neljännen vaiheen väliin jää UX-kypsyyden kolmas vaihe, josta käytetään nimitystä Skunkworks UX, enkä ole vielä keksinyt miten sen kääntää järkevästi. Kyseessä on kuitenkin ilman budjetissa olevaa valtuutusta tehtävä käyttäjäkeskeinen suunnittelu. Ad hoc -testaus on hyvä keino tehdä nopeasti käytettävyystestausta. Esimerkiksi UX-ammattilainen voi käyttää viisitoista minuuttia sovelluksen läpikäyntiin. Kyseessä on nimensä mukaisesti tässä ja nyt tehtävä testaus, ilman sen kummempia suunnitelmia. Ad hoc -testauksen avulla voidaan löytää suurimmat käytettävyysongelmat ja tuloksia voidaan käyttää osoittamaan siirtymisen UX-kypsyyden neljänteen vaiheeseen tuottavan vielä parempia tuloksia.
Onneksi yhdessäkään projektissa ei kuitenkaan olla enää ensimmäisessä vaiheessa ja ajatella kuolleen käyttäjän olevan paras käyttäjä.Tavoitteena on nostaa Haltun UX-kypsyys aluksi kuudenteen vaiheeseen. Kuudennessa vaiheessa yrityksellä on prosessi, jonka mukaan käyttäjäkeskeisen suunnittelun tuloksia seurataan ja prosessi on käytössä jokaisessa projektissa. Se miten tulokset saadaan, on projektikohtaista mutta jokaisessa projektissa käyttäjäkeskeinen suunnittelu on iteratiivista.
Kuinka kuudenteen vaiheeseen sitten päästään? Nielsenin mukaan eteneminen vaiheittain on suositeltavaa pakotetun hyppäyksen sijaan. Hänen mukaansa pakotettu hyppäys aiheuttaa todennäköisesti muutosvastarintaa, koska UX-kypsyyden kasvaessa myös toimintatavat, käsitteet ja vaatimukset muuttuvat. Vaikka Haltulla selvästi on halua olla yritys, joka tuottaa käyttäjäkokemukseltaan loistavia palveluita, en halua että halu tapetaan hukuttamalla työntekijät vaatimuksiin tai kuristamalla heidät toimintatapojen muutoksilla.Siksi etenemme vähitellen. Esimerkiksi koulutusten avulla lisätään tietoisuutta muun muassa siitä, mitä käyttäjäkokemus on, miten sitä suunnitellaan ja kehitetään sekä miten sitä voidaan mitata. Tavoitteena on, että jokainen pystyy tarvittaessa tekemään ad hoc -testausta. Projekteissa tehtävillä UX-katselmoinneilla ohjataan kehitystä kohti parempaa käyttäjäkokemusta. Neljännestä viidenteen vaiheeseen siirtyminen edellyttää selviä tuloksia parantuneen käyttäjäkokemuksen vaikutuksista. Siksi neljännessä vaiheessa käyttäjätestauksen lisääminen on erittäin tärkeää. Käyttäjätestausta pitäisi tehdä mieluummin projektin alkuvaiheessa sen sijaan, että sitä tehtäisiin vasta lähes valmiilla tuotteella.Kuinka kauan tähän kaikkeen sitten kuluu aikaa? Kymmenen vuotta sitten Nielsen arvioi että siirtyminen toisesta vaiheesta seitsemänteen vie noin 20 vuotta ja kuudenteen vaiheeseen noin 13 vuotta.
Nykyisin yleinen käsitys käyttäjäkokemuksesta ja sen vaikutuksista on parantunut, joten asiakkaan vaatimukset ja halu UX-toiminnan kehittymiselle todennäköisesti nopeuttavat siirtymiä kaikissa yrityksissä. Kukaan ei kuitenkaan tarkoituksella suunnittele käyttäjäkokemukseltaan huonoja palveluja.
MPASS.id - Miksi kuntia pitäisi kiinnostaa?
Somebotti kerää palautteen taskustasi!
APItalistisika rikastuu toisten avoimuudella!
Tartun nyt uuteen trendiin, joka tuntuu koko ajan vain kasvavan tällä ohjelmistoalalla. Jatkuvasti kuulee enemmän apeista ja rajapinnoista - sekä vastenmielisestä avoimuudesta. Lisäksi näitä on mm. Helsingin kaupunki vienyt törkeästi käytäntöön - ja vielä verorahoilla! Projekteja vaivaa myös aivan törkyinen läpinäkyvyys, jossa melkein kuka vaan voi päästä kärryille, missä mennään ja millaisella laadulla asioita tehdään. Ei kuulosta vanhalta kunnon Länsimetro-projektilta lainkaan - Apotista puhumattakaan! Tämä toiminta onkin alkanut synnyttämään Suomeen ison kasan apitalisteja. Noita sikoja, jotka käyttävät järjestelmää häikäilettömästi omaksi ja toisten eduksi. Olenkin tunnistanut 3 asiaa, joista tällaisen it-alan loisen tunnistaa:
1. Se kyttää sun järjestelmistä saatavaa avointa dataa
Oletko saanut epäilyttäviä puheluja, sähköpostiviestejä tahi twiittejä, joissa tiedustellaan järjestelmistäsi saatavaa avointa dataa ja rajapintoja? Kun olet tuskaillen joutunut myöntämään asian tilan, niin sitten on painostettu dokumentaatiolla ja avoimen lähdekoodin Github-projekteilla? Kuulostaako tutulta? Pitäisi kuulostaa, koska tätä se maailmanmeno nykyään on. Missään ei saa takoa rahaa vain itselleen, vaan aina on joku muu hyötymässä sun suljetusta järjestelmästä ilman niin tuottavia lisenssimaksuja.
2. Se rakentaa sovelluksia toisten keräämien tietojen pohjalle
Kun olet viimeinkin saanut jonkun tolkun omien rajapintojesi hallinnasta, käyttöoikeuksista ja jostain API-avaimista, niin huomaatkin, että tämä peijoona on tehnyt jo sovelluksen, joka käyttää sun dataa. Sitä dataa, minkä olet projektissa kerännyt ja ajatellut panttaavasi maailmanloppuun - vaikka koko homma on kehitetty julkisessa hankinnassa kilpailutetussa projektissa, jonka hinta ylitti markkinahinnan moninkertaisesti. Ihan vaan koska sun yrityksellä sattui olemaan paras osaaminen vuosikymmenten takaa tehdyistä ATK-hankkeista. Apitalisti otti verorahoilla tehdyn projektin hyödyt ja loi siitä jotain entistä parempaa - mobiilisovelluksen tai peräti sellaisen botin feisbuukkiin. Ja nyt tuota tietoa käytetään digitaaliseen liiketoimintaan, tarjousten laskemiseen ja se on visualisoitu niin hienosti, että siitä tämä riistäjä pyytää jopa rahaa.Pahimpia ovat ne yksilöt, jotka yhdistävät tietoa eri lähteistä ja rikastavat sitä - ja samalla toki itseään! Nämä ovat niitä niin kutsuttuja innovaatioita, joita ennen tätä nykyaikaa pystyttiin välttelemään kuin ruttoa.
3. Se tuputtaa sullekin ajatuksiaan
Hännän huipuksi tämä kaveri toimii kuin sanansaattaja ja alkaa pikkuhiljaa syöttämään samoja ajatuksia myös sulle. Se sanoo, että voisitkin itseasiassa saada enemmän liiketoimintaa ja sitoutuneempia asiakkaita, jos vähän nostaisit rajapinnan helmaa ja päästäisit muutkin sinne tutkimaan. Keskusteluissa alkaa nopeasti kuulumaan termit kuten avoin lähdekoodi, REST, GraphQL, JSON, kontribuutio ja yhdessä kehittäminen. Eikä mene aikaakaan kun huomaat olevasi COSS:n jäsen ja vielä maksavasi siitä. Voitaisko me perua tämä internet ja avoimuus?Jos siis haluat tietää lisää näistä pahiksista, niin otappa meihin yhteyttä - kerrotaan lisää tai hommataan sulle kontakti oikeanlaiseen asiantuntijaan. Meiltä saat myös tulkkausapua ja vertaistukea.Voit myös vakoilla tätä toimintaa mm osoitteessa http://apiops.net, apitalisteista esim. Twitterissä turhankin aktiivisesti viestii mm. Jarkko Moilanen https://twitter.com/kyyberi
Video: 3 Helppoa digivinkkiä
Mikki Ylevän video, jossa hän kertoo vastineensa väitteisiin joita mm. Helsingin sanomien 6.6. päivätyssä artikkelissa "Selvitys: Suuri osa pk-yrityksistä on täysin pudonnut digitaalisesta kehityksestä – kuluttajat kulkevat eri suuntaan kuin yritykset"Digitalisaatio ja siihen liittyvät tuskat ovat meille tuttuja ja kuten Mikkikin videolla esittää, niin pienillä asioilla päästään eteenpäin. Ohessa vielä summaus ja pari lisäesimerkkiä/-kommenttia teemaan:
1. Lopeta itsesi huijaaminen
Jos mielessäsi käy ajatus "Ei tuu toimimaan meillä" tai "Emmä tollasta tarvitse, kun mulla on muutenkin hommia" niin olisiko aika katsoa peilin sijasta ikkunasta ulos ja seurata mitä kaikki muut tekevät - Tai vielä parempaa, mitä kaikki muut eivät vielä tee. Kun työkalut on valittu oikein, niin digistä ei tule sinulle taakkaa vaan se nopeuttaa asiakaspalvelua, tuo ajantasaiset tiedot sinun ja asiakkaasi saataville. Digin myötä käykin niin, että asiakkaasi saavat tarvittavan tiedon jo esimerkiksi verkkosivuilta ja pystyvät viemään ostopäätöksensä jo paljon kypsemmäksi, jolloin sinun ei välttämättä tarvitse vastata puhelimeen vain hintakyselyihin ja lähetellä erikseen parempia kuvia.Sinulla on aikaa ja sinun liiketoimintasi ja asiakkaasi (varsinkin tulevat asiakkaasi) etsivät koko ajan verkosta tietoa eri alan toimijoista ja mitä helpommaksi ostaminen tai palvelun hankkiminen tehdään vaikkapa työpäivän aikana tai illalla sohvalta, niin sitä enemmän tulee tulosta!
2. Kokeile
Oletko ihan varma, että facebookit, google-mainonnat ja instagrammit ovat vain tyhjäntoimittajien vouhkaamista? Ootko kokeillut? Esimerkiksi käsityöyrittäjälle facebook ja instagram ovat hyviä kanavia kertomaan osaamisestasi ja työkalut ovatkin sinulla jo mukana. Sen kun kuvaat pienen pätkän, esim ennen ja jälkeen tai mikäli teet jotain erikoista kokoonpanoa, niin tuon työvaiheen kuvaaminen voi osoittaa katsojille, että osaamista löytyy. Samalla näppärä mainostoimisto pystyy auttamaan sinua viemään tuon sisällön myös kotisivuillesi, jolloin sivujen päivittäminen tapahtuukin automaattisesti sitä mukaa, kun napsit kuvia ja hästäkejä instagrammiin!Toinen mitä kannattaa miettiä on ilmaisten työkalujen sähköiset lomakkeet? Keräätkö tietoa paperille ja sitten jossain vaiheessa palaat niihin ja joudut viemään tietoja koneelle? esim. Googlen tai Microsoftin työkaluilla saman asian voisi tehdä niin, että ylimääräiset työvaiheet jäävät pikkuhiljaa pois. Ja voihan olla, että vihaat tuollaisen lomakkeen käyttöä ja se ei vain sovi sinulle, mutta ainakin olet kokeillut!
3. Aloita perusasioista
Kuten Mikkihin videolla totesi. Jos sinulla on nettisivut, niin kerro nyt hyvä ihminen siellä taksasi. Kerro, sitä sun tuote tai palvelut kuluttajalle maksavat. Lisäksi pyri kuvaamaan tuote mahdollisimman hyvin, niin asiakas ottaessaan yhteyttä on jo melko varma siitä, että haluaa juuri sinun palvelujasi. Mitä vähemmän palveluissasi on mystiikkaa, niin sitä varmemmin asiakas tulee juuri sinun luoksesi. Tarkista, että sulta löytyy seuraavat jutut:
- Hyvä tuote / palvelukuvaus, jos sellainen on mahdollista tarjota
- Hinta tai ainakin esimerkkihinta
- Esimerkiksi omakotitalon aidoille on vaikea kertoa tarkkaa hintaa, mutta anna esimerkkihinta tai metrihinta.
- Osta-nappi! Jos sulla on tuotetta hyllyssä ja ei ole mitään syytä miksei asiakas voisi just nyt heti tilata tuotetta, niin laita ne verkkokauppa asiat kuntoon nyt heti!
- Tarjouspyyntölomake! Joka sivulle! Aina kun on tuote, niin siitä pitää pystyä pyytämään tarjous, jos sitä ei voi suoraan ostaa! Tai yhteydenottolomake.
Chatteja ja muita en lähde ehdottelemaan, koska ne eivät välttämättä ole lainkaan sopivia ja järkevä investointi.Meidän osaamiseen kuuluu erilaisten sähköisten työkalujen toteuttaminen, edellä mainittuihin asioihin ei meiltä välttämättä löydy ratkaisua, koska menemme softakehittämisessä vähän syvemmälle. Mutta apua ja neuvoja sekä hyviä suosituksia sitäkin varmemmin! Jos siis aihe kiinnostaa, niin ota meihin yhteyttä tai jätä yhteystietosi, niin jutellaan lisää!