Vastavirta podcastin viidennessä jaksossa työelämää vastavirtaan polskitaan Haltun toimitusjohtajan Mikko Sävilahden kanssa. Mikko päätti ryhtyä yrittäjäksi saadessaan tarpeeksi korporaatioiden tehottomasta toiminnasta ja työntekijöiden ideoiden lyttäämisestä.
“Mä koin, että mulla on paljon enemmän annettavaa ja että pystyisin auttamaan yrityksiä ja ihmisiä tekemään asioita paremmin softan avulla”, kertoo Mikko.
Yrittäjyys on ennen kaikkea asenne
Yrittäjyyteen tarvitaan motivaatiota, rohkeutta ja jotain sellaista osaamista, jolle on kysyntää. Kun Mikko Sävilahti ja Ilkka Hakkari perustivat Haltun, ei heillä ollut muuta. Liiketoimintasuunnitelmassa luki, että tarkoituksena on luoda työpaikka kahdelle henkilölle, jotka myyvät ohjelmointiosaamistaan projekteina.Kuukausi yrityksen perustamisen jälkeen yritys oli palkannut kaksi työntekijää. Liiketoimintasuunnitelma heitettiin roskakoriin ja yritys alkoi kasvamaan fiilispohjalla. Kahdeksan vuotta myöhemmin yrityksen vuosittainen liikevaihto on yli miljoona euroa ja yritys työllistää 20 henkilöä. Kasvun vaiheet ovat olleet moninaiset ja toistuvasti eteen on ollut tullut odottamia tilanteita.Mikko ei ole synnynnäinen myyjä, vaan myynti- ja markkinointiosaaminen on yrittäjänä opittua.
“Jossain vaiheessa tajusin, että ei niitä projekteja satele mistään automaattisesti ja mentiin kunnolla epämukavuusalueella kun tajusin, että nyt täytyy alkaa myymään ja markkinoimaan, kertoo Mikko.
Kun yrittäjä ottaa riskejä tulee hän samalla haalineeksi vastuuta. Esimerkiksi uusien työntekijöiden palkkaaminen tarkoittaa, että olet yrityksesi kanssa vastuussa jonkun toisen ihmisen ja kenties hänen perheensä toimeentulosta. Miten yrittäjä sietää paineita?
Mikko pyrkii tasapainottamaan työtä ja vapaa-aikaa selkeällä kahdeksan tunnin säännöllä, jonka avulla hän on pärjännyt tähän asti hyvin.
“Kahdeksan tuntia töitä, kahdeksan tuntia vapaa-aikaa ja kahdeksan tuntia unta”, summaa Mikko.
Mitä vinkkejä Mikko antaisi henkilölle, joka ryhtyy yrittäjäksi?
Tee sitä mitä osaat ja keskity siihen mitä teet! Ihan turha lähteä hakkaamaan päätä seinään vaikkapa kirjanpidon kanssa. Jätä kirjanpito ammattilaisille.
Toimitilat. Mene co-working tiloihin töihin, älä hanki tyhjää tilaa tarpeettomasti. Co-working tiloissa tapaat ihmisiä ja saat takuulla lisäbisnestä.
Verkostoidu! Tapaa ihmisiä kasvotusten ja somessa. Esimerkiksi paikalliset tapahtumat ovat hyviä, sillä ihmiset ostavat läheltä. On paljon helpompi ostaa paikasta, jonne voi kävellä koska tahansa.
Älä tee liikaa ylitöitä. Jos joudut tekemään jatkuvasti 12-14 tuntia päivää niin sinulla on varaa palkata työntekijä. Tai sitten olet hinnoitellut tuotteesi väärin.
Mitkä kolme asiaa Mikko ottaisi mukaansa autiolle saarelle?
Tulukset
Kahvakuulan
Teltta
Katso koko podcast-haastattelu youtubesta, tai kuuntele äänite soundcloudista.