Alkaako pelkkä ajatus mokaamisesta ahdistaa? Niin käy monelle muullekin. Harva nauttii mokaamisesta, mutta kaikki mokailevat. Joskus pienesti ja joskus mokalla voi olla isot seuraukset.
Tämänkertainen Vastavirta-podcastin jakso käsitteleekin mokaamista ja sitä miksi siitä pitäisi puhua enemmän. Koska kaikki mokaavat, siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, mutta siltikin monesti törmää siihen, että mokista ei haluta puhua, niitä halutaan peitellä ja vähätellä. Ja toisaalta se on ihan luonnollinen reaktio suhtautua asiaan niin.
Yksi tärkeimmistä hyvän työyhteisön elementeistä on psykologinen turvallisuuden tunne, jossa jokainen hyväksytään sellaisena kuin on ja jokaiselle sallitaan virheiden teko ilman että niistä pilkataan tai rangaistaan.
Virheiden tekeminen tai mokaaminen on tärkeä osa henkilökohtaista kuten myös tiimin tai koko yrityksen kasvua ja kehitystä. Vanha sanonta sen jo kertoo; Virheistä oppii. Jos pelko mokaamisesta ottaa vallan, voi monta asiaa jäädä tekemättä, sanomatta ja kokeilematta. Se paras markkinointilause tai tuotteen toiminnallisuus voi jäädä kehittämättä, jos idean omaava henkilö pelkää mokaavansa ideoita ilmoille heiteltäessä. Joskus voi käydä niin, että on mokattu isosti. Ja sitä selvitellessä ja ratkoessa luodaankin jotain uutta. Uusi toimintamalli tai palvelu tai mitä ikinä. Mokasta voi tulla suuri lahja koko yhteisölle.
Oli sitten työntekijä tai esimiesasemassa, niin mokan sattuessa on tärkeää, että syyllisiä ei etsitä. Mokan syytä voi ollakin hyvä etsiä mutta syyllistämisellä ei yleensä saada kuin negatiivisia asioita aikaan. Kun on mokattu, moka myönnetään ja mietitään miten se korjataan (tarviiko edes korjata) ja pohditaan, mitä pitää muuttaa jottei virhettä tapahtuisi uudestaan.
Tehdään mokaamisesta oppimistilanne ei tuomioistuin.
Nykyään mokaaminen kuuluu jo varsin luontevana osana työyhteisöihin ja asiat osataan käsitellä hienosti. Silti monille mokaaminen on vielä kova paikka. Kuuluu ehkäpä meidän suomalaiseen kulttuuriin, että virheistä ei puhuta ja yksin kuuluu pärjätä. Miten mokaamisesta tulisi sitten itselle helpompaa? Mitään yhtä ja oikeaa tietä ei varmasti ole, mutta usein pienin askelin eteneminen on helpointa. Sanoa vaikka kyllä, jos yleensä sanoo ei. Lähteä tekemään jotain, mikä ei ole vahvinta osaamisaluetta. Kertoa mokistaan muille ja huomata, että ei ne niin pahoja olekaan. Mennä sille kuuluisalle epämukavuusalueelle. Viime aikoina on tullut aiheesta myös kirjallisuutta. Mokaamisesta yritysmaailmassa ovat kirjoittaneet Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen kirjan “Mahtava moka - uskalla, opi ja menesty”. Oman elämänsä mokakirjaksi sopii hyvin vaikka Pia Koposen kirjoittama “Lupa mokata -improvisointi arjessa”, joka haastaa erilaisten tehtävien avulla kokeilemaan omia rajoja. Katso koko keskustelu mokaamisesta YouTubesta, tai kuuntele äänite soundcloudista.