Herättävätkö termit ohjelmointi ja koodaus jotain mielikuvia, mutta et oikein ymmärrä mitä niillä tarkoitetaan?
Ohjelmointi kuulostaa hienolta termiltä, joka ei oikeastaan kerro vielä mitään, ja koodaus taas kuulostaa elokuvamaiselta hakkeroinnilta, jossa tietokoneen ruudulla vilisee erilaisia merkkejä. Näin mystistä ohjelmointi ja koodaus ei kuitenkaan ole.
Käymme tässä artikkelissa läpi mitä nämä termit tarkoittavat ja mikä niiden merkitys on nykypäivänä.
Tässä sisällysluettelo, josta pääset halutessasi suoraan tiettyyn aiheeseen:
Mitä on koodaus?
Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että ohjelmointi ja koodaus tarkoittavat samaa asiaa, sillä koodaus on enemmän puhekielinen ilmaisu ohjelmoinnista.
Ohjelmointi on prosessi, jossa luodaan tietokoneelle ohjeita ja komentoja, jotka määrittelevät mitä tietokone tekee. Sitä voidaan ajatella ihmisen ja tietokoneen välisenä keskusteluna, jossa ihminen antaa tietokoneelle ohjeita miten toimia. Nämä ohjeet ovat tarkkoja ja niiden tulee olla oikeassa järjestyksessä, jotta tietokone pystyy ne myös suorittamaan oikeanlaisesti.
Tietokoneiden ohjelmoinnilla, eli koodaamisella tarkoitetaan myös muidenkin laitteiden ohjelmointia, kuin pelkästään pöytätietokoneiden tai kannettavien tietokoneiden. Myös televisiot, tabletit, älykellot ja uudet pyykinpesukoneetkin sisältävät tietokoneen, johon on ohjelmoitu eri komentoja.
Koodaus vaatii luovuutta, loogista päättelykykyä, ymmärrystä tietotekniikasta sekä halua oppia jatkuvasti lisää. Ohjelmointi mahdollistaa laitteiden toiminnan automatisoinnin ja monien erilaisten sovellusten ja ohjelmistojen luomisen. Tätä kutsutaan myös nimellä ohjelmistokehitys tai sovelluskehitys.
Ohjelmointia käytetään hyödyksi monilla eri aloilla, kuten tietojenkäsittelyssä, pelikehityksessä, verkkosivustojen suunnittelussa ja tekoälyn kehityksessä. Tästä lisää myöhemmin tässä artikkelissa.
Koodaamisen avulla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä resurssien käytössä, kun manuaalista ja toistuvaa työtä voidaan automatisoida tai luoden integraatioita eri ohjelmistojen välillä.
Ohjelmointikielet
Koodausta hyödynnetään niin erilaisiin käyttötarkoituksiin, että ne tarvitsevat näihin eri tarkoituksiin omia kieliä. Näitä kieliä kutsutaan ohjelmointikieliksi. Ohjelmoijat käyttävät erilaisia ohjelmointikieliä ilmaistaakseen loogiset ja algoritmiset toiminnot laitteille, jotta ne osaavat tehdä pyydetyn asian. Ohjelmointikielten avulla ohjelmoijat voivat ohjeistaa tietokoneita, ja niiden avulla myös tietokoneet pystyvät kommunikoimaan keskenään ja ymmärtämään toisiaan.
Yleisimpiä ohjelmointikieliä ovat:
Python
C
C++
Java
C#
JavaScript
Swift
PHP
Kotlin
SQL
TypeScript
Ohjelmointikieliä voi olla jopa satoja erilaisia, mutta mitä niillä pystytään tekemään?
Web-kehitys: Verkkosivujen rakentamisessa ja kehittämisessä voidaan hyödyntää esim. PHP:tä ja verkkosovelluksissa JavaScriptiä.
Sovelluskehitys: Python on suosittu kieli sovelluskehityksessä ja monien mielestä se on helpoin kieli aloittaa ohjelmoinnin opiskelu.
Pelikehitys: Pelejä kehitetään myös ohjelmointikielien avulla. Tähänkin käyttötarkoitukseen sopii monet eri kielet, esim. C# ja C++.
Mobiilikehitys: Mobiilisovellusten kehittämisessä käytetään Android-sovelluksia varten Javaa ja Kotlinia ja Applen iOS-sovelluksia varten Swift-ohjelmointikieltä.
Tiedonkäsittely: Ohjelmointia voidaan hyödyntää myös tiedonkäsittelyn helpottamiseksi. Tähän tarkoitukseen käytetään esim. SQL- ohjelmointikieltä.
Tässä vain muutama esimerkki mihin ohjelmointia voi hyödyntää. Kuten esimerkeistä huomaa, käytetään eri tarkoituksiin eri kieliä. Ohjelmoijan onkin tärkeää valita oikea kieli tehtävän ja käyttötarkoituksen perusteella.
Toki monilla eri ohjelmointikielillä voi saavuttaa saman lopputuloksen, mutta lähtökohtaisesti eri kielillä on omia vahvuuksia ja ominaisuuksia, jotka puskevat ohjelmistokehittäjiä valitsemaan tietyn kielen tiettyä tarkoitusta varten Useat ohjelmoijat oppivat ajan myötä myös useita ohjelmointikieliä ja pystyvät hyödyntämään niitä erilaisissa tehtävissä ja tarkoituksissa.
Ohjelmoinnin mahdollisuudet
Digitalisaatio on muovannut liiketoimintaa ja tehnyt ohjelmoinnista olennaisen osan sitä. Ohjelmointi ei rajoitu pelkästään yksittäisten sovellusten kehittämiseen, joka voi helposti aluksi tulla mieleen, vaan sitä voidaan soveltaa monilla eri aloilla eri tavoin.
Alla esimerkkejä eri aloista miten ohjelmointia voidaan hyödyntää liiketoiminnassa:
Teollisuudessa voidaan automatisoida tehdasrobotit suorittamaan toistuvia tehtäviä tarkasti ja nopeasti.
Terveydenhuollossa ohjelmointi mahdollistaa potilastietojärjestelmien luomisen, joka helpottaa potilaan hoidon seurantaa ja tiedonjakoa eri terveydenhuollon ammattilaisten kesken.
Energia-alalla ohjelmoinnilla voi automatisoida valaistuksen, lämmityksen ja jäähdytyksen hallintaa, mikä säästää energiaa ja parantaa mukavuutta.
Kuten esimerkeistä näkyy, niin ohjelmointi ei rajoitu pelkästään yhteen toimialaan, vaan sitä voi hyödyntää monin eri tavoin. Yritykset, jotka hyödyntävät ohjelmointia omassa liiketoiminnassaan, pystyvät tehostamaan omia prosessejaan ja tuottavuuttaan.
Ohjelmoinnin osaamisen hyöty ei rajoitu pelkästään koodareille. Siitä on hyötyä mm. markkinoinnissa, jossa koodia voidaan lisätä verkkosivuille, tai tuotantolaitoksessa, jossa tietokoneelle opetetaan uusi haluttu komento.
Ohjelmointi ja koodaus itsessään ei kosketa pelkästään työelämää, vaan ne ovat olennainen osa meidän arkielämäämme. Esimerkiksi älypuhelimet, induktioliedet, ja nykyaikaiset autot sisältävät kaikki ohjelmoituja ominaisuuksia. Internetistä löytyvät laskurit ja erilaiset lomakkeet ovat koodinpätkistä rakennettuja ja ne on muotoiltu näyttämään yksinkertaisilta ja helppokäyttöisiltä.
Miten koodaamisen voi aloittaa?
Kiinnostaako sinua koodaus ja ohjelmointi, mutta et tiedä mistä aloittaa? Koodaamista tarvitaan työelämässä erilaisissa työtehtävissä, joten sen opiskelu voi olla kannattavaa myös uran kannalta. Aluksi kannattaa valita vain yksi kieli, mitä lähteä opettelemaan. Ohjelmointikielien massiivisen määrän takia yhden kielen valinta saattaa tuntua vaikealta, mutta kielten välillä on paljon samankaltaisuutta, joten yhden kielen opettelun jälkeen on helpompaa siirtyä muihin.
Koodaamisen opiskelu kannattaa aloittaa jostakin yksinkertaisemmista kielistä, kuten:
HTML
Python
Ruby
PHP
Java
JavaScript
Näitä pidetään helpoiten opittavina kielinä, ja kun ne taitaa, on helpompaa ottaa haltuun myös edistyneempiä ohjelmointikieliä.
Ohjelmoinnin opiskeluun löytyy internetistä paljon erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi englanniksi opiskelua tarjoaa CodeAcademy, jonka kautta pääsee opiskelemaan ilmaiseksi perustason koodaamista vaikka HTML:stä tai JavaScriptistä. Myös W3Schools tarjoaa ilmaisia oppaita useille eri ohjelmointikielille, kuten Python, PHP ja Java.
Suomeksi ohjelmointiin liittyviä oppaita tarjoaa Ohjelmointiputka, josta löytyy oppaat ohjelmoinnin alkeisiin, sekä oppaita esim. PHP-, Python- ja JavaScript kielien alkeisiin. Lisäksi, Helsingin yliopiston MOOC-keskus järjestää laadukkaita ja avoimia verkkokursseja kaikentasoisille opiskelijoille. Myös sieltä löytyy ohjelmointiin liittyviä kursseja, ihan perusteista lähtien.
Yhteenveto
Ohjelmointi ja koodaaminen tarkoittavat siis tässä kontekstissa samaa asiaa. Ne ovat olennainen osa nykypäivää ja koskettavat niin työ- kuin arkielämää. Maailma olisi todella erilainen ilman koodaamista.
Yritykset hyödyntävät sekä yksinkertaisia että monimutkaisempia ohjelmointeja esim. asiakaskokemusten parantamiseen tai liiketoiminnan tehostamiseen ja kehittämiseen.
Mietitkö myös sitä, että kannattaako sinun opetella ohjelmointia itse vai pitäisikö ohjelmistokehitys ulkoistaa toisaalle? Olemme kirjoittaneet artikkelin miksi kannattaa harkita ohjelmistokehityksen ulkoistamista ohjelmistotalolle, joten jos yrityksellänne on tällaiselle tarpeita, suosittelemme lukemaan artikkelin!