Mikset kehittäisi yhteistyössä?

Videon krediitit kuuluvat Hämeenlinnan kaupungin aktiivisille käyttäjille ja kehittäjille. Olemme vuodesta 2011 alkaen rakentaneet opetussektorille (ja sittemmin myös yritys-/hallintopuolelle) sähköistä työpöytää. Ei siis mitään mitä saisit huonekalukaupasta vaan sellaista pilvityöpöytää, joka yhdistää kaikki käyttämäsi sähköiset palvelut yhden kirjautumisen taakse.

Idea on erittäin yksinkertainen: Kaikki palvelut, joihin sinulla on käyttöoikeus on valittavana omaan räätälöitävissä olevaan näkymään eli työpöytään. Sieltä voi sitten poistaa työkaluja ja niitä voi myös järjestää tarpeen mukaan - ja aina tarvittaessa palata niihin.

Jossain kohdassa käytin tästä vertausta, että tää on vähän niin kuin intranetti, sillä poikkeuksella, että löydät tarvitsemasi palvelut heti. Ajansäästö on merkittävä - ja kun oppitunnin alusta säästyy aikaa säätämiseltä niin jää enemmän aikaa oppimiselle. Se on tärkeintä.

Tämän tuotteen rakentaminen ei ole ollut helppoa - ja lopputulos muistuttaa linkkilistaa, kuten monet usein sanovat. On tarvittu useita ja taas useita uusia versioita, jotta olemme pystyneet vastaamaan käyttäjien tarpeeseen, kuunnelleet useiden satojen eri opettajien ja oppilaiden mielipiteitä ja ottaneet ne huomioon kehityksessä. Olemme lisäksi antaneet käyttäjille täyden vallan päättää, miltä järjestelmä näyttää ja miten se nimetään.

Sittemmin meille on syntynyt kilpailijoita - tai siis oikeammin meille on syntynyt verrokkeja, joita kutsutaan samalla nimellä, mutta joiden kehittämiseen on lähetty ylimalkaisesti juuri sillä "Miten vaikeeta muka tuollainen ruudukko/linkkilista voi olla tehdä". Se on ollut ilmeisen pitkä prosessi ja siitä kunnia ei missään nimessä kuulu meille. Kunnia kuuluu käyttäjille, aktiivisille opettajille ja tvt-asiantuntijoille sekä oppilaille.

Olemme tehneet valtavan pitkään yhteistyötä mm. Kauniaisten Kasavuoren koulun kanssa (täältä kaikki alkoi), Hämeenlinnan kaupungin kanssa (Airo), Kangasalan (Tori) sekä Kuntien Tieran (Edison-oppimisympäristö) kanssa. Ja viimeisimpinä lisäyksinä meillä on Parkano (Kampus) ja Tampere, jolle käyttöönotto on parhaillaan käynnissä. Koko tällä porukalla pitäisikin saada tehtyä entistä enemmän yhteistyötä ja pystyä jakamaan käytäntöjä. Käytäntöjen jakaminen sitten helpottaisi myös muita vastaavia tuotteita kehittäviä tahoja ottamaan huomioon ne hyvät puolet ja ennen kaikkia puutteet ja tarpeet, johon nykyinen toteutus ei vielä vastaa.

Yhdessä tekemiseen onkin jo hyvä alusta olemassa, katso mitä Digikilta tekee. Nykyinen toteutus on tosiaan avointa lähdekoodia ja eri versioita (kuten mm. MPASSid:n demo) on saatavilla suoraan Haltun github-tililtäHaluamme edistää avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja yhteistyötä, koska en usko, että olemme paras kumppani jokaiselle asiakkaalle, koska hyvät ratkaisut ja toteutukset vaativat kuitenkin parempaa tuntemusta, luottamusta ja rohkeutta.

Jos olet softafirma ja tarvitse jeesiä palvelun pystyttämiseen, niin ota yhteyttä. Ja jos olet nykyinen tai mahdollisesti tuleva palvelun käyttäjä, niin sovitaan tarkempaa esittelyä.